Wednesday, May 5, 2010

OUTR Wins UnLandscaped Competition













OUTR has been awarded first prise for the Unlandscaped Competition, the Landscape Architecture Australia prize for unrealized landscapes with the entry, Meandro - Erosion. The award was presented to OUTR at an offical ceremony in Sydney on Thursday 6 May.

Meandro - Erosion.is a proposal located on the Usumacinta River between Mexico and Guatemala. The Juries comments where that the proposal looks at geomorphological change in the Usumacinta River corridor. “Meander Erosion presents a technique (or a methodology) for approaching complexity rather than a defined outcome.”

To check out the submissions of the competition click below.
http://unlandscaped.architecturemedia.com


Project Description: 
For a finite-size flow system to persist in time (to live) it must evolve in such a way that it provides easier and easier access to its currents”, meaning that the configuration and function of flow systems change over time in a predictable way that improves function, distributes imperfection, and creates geometries that best arrange high and low resistance areas or volumes., 
Adrian Bejan, “ The constructual unification of biological and geophysical design”
The flood laboratory is a landscape corpse subject to the floods and variations of the Usumacinta river currents. The laboratory is a contemproary art and esculoric gallery in dry season and a flood shelter against flooding in the wet season.
The landscape around the bbuilding becomes an experimental landscape where alternative crops and activities are explored in a more intense relationship with the river flux. Arti installations could become an integral event of the flooded landscape.
The laboratory program is transformed into a prototype that within the river currents it is displaced, distributed, eroded, deposited and transformed to adapt to new relationships in the meander. The progression and organisation of the program is constructed around a ramified structure that adapts to the meander geometries creating interstitial circulatory spaces for the internal flow of the museum.